Zaterdag 19 oktober 2019

Hal en foyer van het Theater

Vanaf 8.45 uur kunt u zich aanmelden in de hal van het theater bij ‘De Blauwe Engelen’, de gastheren en gastvrouwen van de stad Den Bosch.
Vervolgens kunt u in de garderobe uw jas kwijt. Natuurlijk staat er koffie en thee klaar met iets lekkers uit Den Bosch. Zowel in beneden foyer als op de eerste etage.

Muzikanten spelen van 9.30 uur in de foyers en leiden u tegen 9.45 uur naar de Grote zaal en balkon.

Grote zaal en balkon

Om 9.45 uur heet gewestpresident Carlo Heylen u welkom en dagvoorzitter Roderick van de Mortel geeft een toelichting op het ochtendprogramma.

Vanaf 10.05 uur starten de lezingen. Als eerste Stadsarchivaris Rolf Hagen die de importantie van het document ‘De Blijde Inkomste’ toelicht. Dit document is opgesteld bij het aantreden in 1356 van Johanna van Leuven als hertogin van Brabant. Daarin is een kiem van de westerse democratie gelegd. De titel van zijn voordracht luidt:
‘De Brabantse Magna Carta’.

Vervolgens spreekt Astrid Weij van De Raad van Cultuur en Europa Nostra over ons beeld over verschillen en overeenkomsten tussen Noord en Zuid.
‘Brabant verbindt en verbroedert, wens of werkelijkheid?’

Na een kleine pauze neemt de laatste spreker in de ochtend Luc de Voldere, hoofdredacteur van Ons Erfdeel ons mee naar de Lage Landen.
“This Undigested Vomit of the Sea” - De Lage Landen als elkaars dichtste buitenland

Ten slotte geeft de dagvoorzitter een toelichting bij het middagprogramma.

Alle foyers

12.30 uur  Broodjeslunch

Op alle verdiepingen staan in de foyers broodjes en drankjes voor u klaar.

Parade

Vanaf 13.45 uur gaan de stadswandelingen van start.

U kunt aangeven naar welke wandeling uw voorkeur uitgaat bij het registreren. Bij alle wandelingen staat de afstand vermeld. De wandelingen starten en eindigen op De Parade en doen allemaal het stadhuis aan om het document van De blijde inkomst te bezichtigen.

 • Langs de kathedraal (deel van de route maximaal 20 minuten)
 • Langs de huizen van Jheronimus Bosch (deel van de route maximaal 30 minuten)
 • Door kleine steegjes; de oorsprong van de straatnamen (25 minuten)
 • Design/Art Deco-route (35 minuten)
 • Langs de stadswallen (35 minuten)
 • Door De Uilenburg (25 minuten)
 • Rechtsreeks (10 minuten)

Diverse locaties in het theater

De lezingen starten om 15.15 uur

 • Verbonden in taal en cultuur: Prof. Jos Swanenberg ‘Taal en cultuur aan weerszijden van de grens’. In het grensgebied zou grensoverschrijdende samenwerking vlekkeloos moeten verlopen: je kunt immers je eigen taal spreken en je hoeft niet ver te reizen.

 • Verbonden in literatuur: Prof. Dirk De Geest
  Dirk De Geest omschrijft de huidige Nederlandse literatuur als ‘een middelmatige literatuur, maar dan in de goede betekenis van het woord’.
  Eén Nederlandse literatuur: waarom eigenlijk (of waarom niet)?

 • Verbonden in economie: Bert Pauli oud-gedeputeerde Economische Zaken voor de Provincie Noord-Brabant.

 • Verbonden in projecten TAALVAARDIGHEID: Prof. Carel Janssen (RUG) bespreekt de uitkomsten van de Vlaamse en Nederlandse projecten Heldere Communicatie bij overheden. Vervolgens presenteert Bossche Sferen van de Gemeente ’s-Hertogenbosch met medewerking van de afdeling De Meierij hun project acculturatie. En ten slotte is het de beurt aan de afdeling Mechelen met hun project ‘Laaggeletterdheid’ .

16. 20 uur koffie/theepauze

Grote zaal

We verzamelen om 16.50 uur weer in de grote zaal voor de afsluiting. President Godelieve Laureys geeft een korte samenvatting en haar visie op deze dag.
Daarna introduceert de dagvoorzitter het programma van Het Koninklijk ‘s-Hertogenbosch Mannenkoor met Berry Jansen. Zij zingen vier liederen waaronder het Wilhelmus, de Vlaamse Leeuw en het ‘Brabantse volkslied’.

Foyers

Het gewest Schelde-Dommel en haar gewestpresident heten u van harte welkom op de receptie in alle foyers van 17.45 uur – 18.30 uur.  

Pleinzaal en foyers

U heeft de tijd om u even op te frissen of even de benen te strekken en een ‘terrasje te pikken’ aan de overkant van de Parade. Om 20.00 uur verwachten wij u terug in het Theater a/d Parade voor het diner in de Pleinzaal en de foyers.